Slavnost Nejsvětější Trojice - cyklus B

20.06.2009 13:11

 Smysl dnešní slavnosti ozřejmuje jeden ze základů naší víry. Bůh ve třech osobách znamená, že věříme v Boha, v němž se děje plodná a osvobozující komunikace. Ježíšův Bůh není osamělým, do sebe uzavřeným Bohem. Je to Bůh plný nepředstavitelně obšťastňujícího života. V jediném Bohu jsou tři osoby navzájem spojeny tak, že jsou skutečně Jedním. Svorníkem je tu dokonalá láska vytvářející otevřenost a komunikaci: "Milost Ježíše Krista, láska Boží a společenství Ducha svatého ať je s vámi se všemi." (2 K 13,13). Proto můžeme tohoto Boha oslavovat jako svého Boha, který je Jedním ve třech osobách, neboť nikdy nezakoušíme tak intenzivně svůj život, jako když něco společně slavíme a sdílíme. A naopak, kdekoli se podaří navázat komunikaci mezi námi lidmi, je v tom také něco svátečního a slavnostního (Richter, K., Liturgie a život, Vyšehrad 2003, str. 172n).


KOMENTÁŘE k nedělním biblickým textům:
- "Stůl slova" od Aleše Opatrného: https://pastorace.cz/stul-slova
- Od různých autorů (převážně od A. Scarana): https://pastorace.cz/kazani
- Téma týdne - kratičké zamyšlení na každý týden na základě citátu z nedělních liturgických textů: https://www.vira.cz/tema_tydne/
LITURGICKÝ KALENDÁŘ: Dynamický liturgický kalendář od roku 1901 do 2099 naleznete zde: https://pastorace.cz/kalendar

VSTUPNÍ ANTIFONA
Trojjediný Bůh, Otec i Syn i Duch svatý, nám prokázal své milosrdenství; chvalme a oslavujme ho navěky.
VSTUPNÍ MODLITBA
Bože Otče, tys poslal světu svého Syna a svatého Ducha, a zjevils tak lidem tajemství svého vnitřního života; dej nám, abychom toto tajemství v pravé víře vyznávali, abychom hlásali jedinou věčnou slávu a klaněli se společné svrchované moci jediného božství ve třech osobách. Prosíme o to skrze tvého Syna ...

1. ČTENÍ
Žádný jiný národ na zemi neudělal takovou zkušenost s Hospodinem jako Izraelité v Egyptě: byli vyvoleni Bohem, a to tak mocnými divy. Tato zkušenost byla "doplněna" na Sinaji: Izrael slyšel Boží hlas a zůstal naživu. To proto, aby poznal, že Hospodin je blízko a přináší život, ne smrt. Izrael tak má nabýt jistotu, že Hospodin je jediný Bůh a že bez něj není život.
Dt 4,32-34.39-40
Mojžíš řekl lidu: "Ptej se dávných dob, které tě předcházely ode dne, kdy Bůh stvořil člověka na zemi, ptej se od jednoho konce nebes k druhému: stalo se někdy něco tak velkého nebo bylo něco podobného slyšet, aby nějaký národ slyšel hlas Boha, mluvícího z ohně, jako jsi slyšel ty, a zůstal naživu? Nebo zkusil nějaký bůh přijít a vyvolit si národ uprostřed jiného národa zkouškami, znameními, divy, bitvami, mocnou rukou, napřaženým ramenem, úžasnými děsnými činy, jak pro vás to všechno učinil Hospodin, váš Bůh, před vašimi zraky v Egyptě?
Uznej to dnes a uvaž v srdci: je to Hospodin, Bůh nahoře na nebi jako dole na zemi; není jiného boha. Zachovávej jeho nařízení a jeho příkazy, které ti dnes přikazuji, abys byl šťastný ty a tvoji synové po tobě, abys dlouho žil na zemi, kterou ti Hospodin, tvůj Bůh, dává navždy."

ŽALM 33
Odpověď:   Blaze lidu, který si Hospodin vyvolil za svůj majetek.
Hospodinovo slovo je správné, - spolehlivé je celé jeho dílo. - Miluje spravedlnost a právo, - země je plná Hospodinovy milosti.
Jeho slovem vznikla nebesa, - dechem jeho úst všechen jejich zástup. - On totiž řekl — a stalo se, - on poručil — a vše povstalo.
Hospodinovo oko bdí nad těmi, kdo se ho bojí, - nad těmi, kdo doufají v jeho milost, - aby jejich duše vyrval ze smrti, - aby jim život zachoval za hladu.
Naše duše vyhlíží Hospodina, - on sám je naše pomoc a štít. - Ať spočine na nás, Hospodine, tvé milosrdenství, - jak doufáme v tebe.

2. ČTENÍ
Otec je dárce života, a to skrze Ducha. Ten nás spojuje s Otcem a činí z nás jeho děti. A syn (dcera) má právo na dědictví pravé zaslíbené země, v blízkosti Syna - pokud ovšem o Krista stojí a následuje ho už teď.
Řím 8,14-17
(Bratři a sestry!) Všichni, kdo se dávají vést Božím Duchem, jsou Boží synové. Nedostali jste přece ducha otroctví, že byste museli zase znova žít ve strachu. Dostali jste však ducha těch, kdo byli přijati za vlastní, a proto můžeme volat: "Abba, Otče!" Spolu s naším duchem to potvrzuje sám Duch svatý, že jsme Boží děti. Jsme-li však děti, jsme i dědici: dědici Boží a spoludědici Kristovi. Musíme ovšem jako on trpět, abychom tak mohli spolu s ním dojít slávy.

Zpěv před evangeliem
Aleluja. Sláva Otci i Synu i Duchu svatému, Bohu, který je, který byl a který přijde. Aleluja.
EVANGELIUM
Závěr Matoušova evangelia je závěť, odkaz Ježíšův: pokračovat v hlásání evangelia a křtít ve jméno Trojice, tj. skrze úkon křtu (čili ponoření do vody) ponořit do samotného nitra Trojice (= křtít ve jméno - jméno zastupuje osobu).
Mt 28,16-20
Jedenáct učedníků odešlo do Galileje na horu, kam jim Ježíš určil. Uviděli ho a klaněli se mu, někteří však měli pochybnosti.
Ježíš k nim přistoupil a promluvil: "Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal.
Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!"

MODLITBA PO PŘIJÍMÁNÍ
Náš nebeský Otče, vyznali jsme dnes, že ty se svým Synem a Duchem svatým jsi jediný Bůh a Pán; kéž v nás svaté přijímání posilní tuto víru a prospěje nám ke zdraví duše i těla. Prosíme o to skrze Krista, našeho Pána.
K ZAMYŠLENÍ
Slavnost Nejsvětější Trojice je oslavou přítomnosti Boha v dějinách. On si "vyvolil národ uprostřed jiného národa zkouškami, znameními, divy ..." (1. čtení). Je to oslava přítomnosti Boha v nitru člověka, a ten se stává "chrámem Ducha svatého" a "synem Božím" (2. čtení). A konečně tato slavnost připomíná přítomnost Boha v církvi, která "učí zachovávat všechno", co Kristus přikázal, a skrze křest přivádí k jeho tajemství (evangelium). Jde o blízkou přítomnost a zároveň o přesahující vzdálenost Boha, který je "nahoře na nebi jako dole na zemi". Otec, Syn a Duch svatý, Jediný.

TEXTY K ROZJÍMÁNÍ NA TENTO TÝDEN
PONDĚLÍ  8. 6.
2 Kor 1,1-7
Mt 5,1-12
Komentář:
2 Kor 1,1-7
Vím o starostech a utrpeních mých bližních, nesu je spolu s nimi? Sdílím s nimi i své starosti a bolesti? A sdílíme společně své radosti a naděje?

ÚTERÝ  9. 6.
2 Kor 1,18-22
Mt 5,13-16
Komentář:
Mt 5,13-16
Mám chuť? Svítím? Neschovávám se se svými obdarováními, která mi byla dána ke službě?

STŘEDA  10. 6.
2 Kor 3,4-11
Mt 5,17-19
Komentář:
Mt 5,17-19
Naplnit Zákon pro Ježíše neznamená jen jej otrocky dodržovat. Ježíš vrací pohled posluchačů k tomu, který Zákon dal a který je nad ním. K Bohu, který nás volá k dokonalé lásce, jež Zákon naplňuje. K Bohu, který touží na prvním místě po blízkém vztahu s každým z nás - i s tebou.

ČTVRTEK  11. 6. slavnost Těla a Krve Páně
Ex 24,3-8; Žid 9,11-15
Mk 14,12-16.22-26
Komentář:
Žid 9,11-15
"Krev Krista očistí naše svědomí od mrtvých skutků, abychom mohli sloužit Bohu živému." Při každém sv. přijímání mohu zakoušet jeho uzdravující moc, znovuuschopnění či posilnění ke službě, která mi je dána, ke které jsem pozván(a).

PÁTEK  12. 6.
2 Kor 4,7-15
Mt 5,27-32
Komentář:
Mt 5,27-32
Radikální rozchod s hříchem je zde vyjádřen výzvou k vyloupnutí oka, k useknutí ruky. Jsem k tomuto radikálnímu rozchodu připraven? Jsem k němu ochotna?

SOBOTA  13. 6.
2 Kor 5,14-21
Mt 5,33-37
Komentář:
Mt 5,33-37
Být pravdivý(á) za všech okolností (nejen při přísaze) je nárok postavený před Ježíšova učedníka, před Ježíšovu učednici. Kde ve svém životě nejsem pravdivý(á), co potřebuji změnit?

***
KOMENTÁŘE k nedělním biblickým textům:
- "Stůl slova" od Aleše Opatrného: https://pastorace.cz/stul-slova
- Od různých autorů (převážně od A. Scarana): https://pastorace.cz/kazani
- Téma týdne - kratičké zamyšlení na každý týden na základě citátu z nedělních liturgických textů: https://www.vira.cz/tema_tydne/
LITURGICKÝ KALENDÁŘ: Dynamický liturgický kalendář od roku 1901 do 2099 naleznete zde: https://pastorace.cz/kalendar

- www.vira.cz -
 

Zpět