Bible na neděli - nedělní liturgie 14.02.2010

24.02.2010 23:52

 6. neděle v mezidobí - cyklus C

Čisté srdce otevírá v člověku místo pro Boha a Bůh naše srdce očišťuje. Je tedy třeba setkání s ním ve víře. Čisté srdce nemyslí zle o druhých a nemyslí jen na sebe. Není pyšné. I srdce smutné nad vlastní nedokonalostí a slabostí může být čisté, uzdravujícímu a proměňujícímu Bohu otevřené.

KOMENTÁŘE k nedělním biblickým textům:
- "Stůl slova" od Aleše Opatrného: https://pastorace.cz/stul-slova
- Od různých autorů (převážně od A. Scarana): https://pastorace.cz/kazani
- Téma týdne - kratičké zamyšlení na každý týden na základě citátu z nedělních liturgických textů: https://www.vira.cz/tema_tydne/
LITURGICKÝ KALENDÁŘ: Dynamický liturgický kalendář od roku 1901 do 2099 naleznete zde: https://pastorace.cz/kalendar

VSTUPNÍ ANTIFONA
Popřej mi sluchu, Bože, rychle mě zachraň! Buď mi ochrannou skálou, opevněnou tvrzí k mé záchraně, vždyť ty jsi má skála a má tvrz, pro své jméno mě povedeš a budeš řídit.
VSTUPNÍ MODLITBA
Bože, ty přebýváš v těch, kdo mají čisté a upřímné srdce; dej nám svou milost, ať žijeme tak, abychom byli tvým důstojným příbytkem. Skrze tvého Syna...
1. ČTENÍ
Tento mudroslovný text je zařazen do pasáže v prorockém stylu. Stejná myšlenka (požehnání) je opakována (zcela ve stylu mudroslovné poezie) dvakrát, nejprve negativně (v. 5-6), pak pozitivně (v. 7-8). Toto opakování slouží k zdůraznění. Prokletí (ne-požehnání, ne-zdar) je pro toho, kdo se cítí samostatný a soběstačný, kdo nachází jistotu v lidských prostředcích (Ž 145,3-4). Požehnání, oproti tomu, je pro toho, kdo spoléhá na Hospodina (Ž 39,5).
Jer 17,5-8
Tak praví Hospodin: "Prokletý člověk, který spoléhá na člověka, kdo za svou oporu pokládá smrtelníka, svým srdcem odstupuje od Hospodina! Je jako jalovec na pustině: nevidí, že by přišel déšť, svůj domov má v suchopárné poušti, v solném kraji, kde nelze bydlet.
Požehnaný člověk, který doufá v Hospodina, jehož oporou je Hospodin! Je jako strom, který je zasazen u vod, který své kořeny vyhání k potoku; když přijde vedro, nestrachuje se, jeho listí zůstává zelené, ani v suchém roku nemá starosti, nepřestává nést ovoce."

ŽALM 1
Odpověď:   Blaze tomu, kdo svou naději vložil v Hospodina.
Blaze tomu, kdo nechodí, jak mu radí bezbožní, - nepostává na cestě, kudy chodí hříšní, - a nezasedá ve shromáždění rouhačů, - ale má zalíbení v Hospodinově zákoně - a o jeho zákoně přemítá dnem i nocí.
Podobá se tak stromu - zasazenému u vodních proudů, - ve svůj čas přináší ovoce, - listí mu nevadne - a daří se mu vše, co koná.
Jinak je tomu s bezbožnými, zcela jinak: - jsou jako pleva rozvátá větrem. - Vždyť Hospodin dbá o cestu spravedlivých, - ale cesta bezbožných skončí záhubou.

2. ČTENÍ
Druhá část 1 Kor 15 se točí kolem otázky, jaký je vztah mezi vzkříšením Kristovým a naším. Pavel odpovídá, že je tam vztah příčina - účinek. Apoštol národů vychází z předpokladu, že kdyby naše vzkříšení nebylo možné, pak zrovna tak ani vzkříšení Ježíšovo - vždyť on byl člověk jako my! Následky by pak byly tragické: víra by byla marná, to znamená bez základu, beze smyslu. Nebyla by žádná jistota odpuštění hříchů a spásy (v. 17-18), protože jistota pochází jen z víry v Kristovo vzkříšení.
1 Kor 15,12.16-20
(Bratři a sestry!) Káže se o Kristu, že vstal z mrtvých. Ale jak potom mohou říkat někteří z vás, že vzkříšení mrtvých není?
Jestliže tedy mrtví nevstávají, ani Kristus nevstal. A nevstal-li Kristus, vaše víra nemá cenu, protože pak jste ještě ve svých hříších, a jsou ztraceni i ti křesťané, kteří už zesnuli. Máme-li naději v Krista jen v tomto životě, pak jsme nejubožejší ze všech lidí.
Ale Kristus z mrtvých vstal, a to jako první z těch, kteří zesnuli.

Zpěv před evangeliem
Aleluja. Radujte se a jásejte, praví Pán; máte totiž v nebi velkou odměnu. Aleluja.
EVANGELIUM
V Lukášově teologii je bohatství velmi vážnou překážkou k přijetí Božího království. A v tomto světle je třeba chápat následující blahoslavenství. Je jisté, že adresáti (chudí, hladoví, plačící, pronásledovaní) nejsou označeni za šťastné kvůli nepříznivému údělu jako takovému, ani kvůli "automatickému" zvratu osudu (od chudoby k bohatství, od pláče k radosti...). Důvod blahoslavenství je jiný: tito chudí jsou disponovaní přijmout Boží království (protože "jsou pro to volní", mají pro to ve svém životě potřebný prostor). Přesto je třeba udělat další krok: vědomě přijmout Krista (Boží království). Jen tak mohou zakusit úžasnou proměnu od pláče k jásotu.
Lk 6,17.20-26
Když Ježíš vyvolil dvanáct apoštolů, sestoupil z hory a zastavil se na rovině. A s ním velký zástup jeho učedníků a velké množství lidu z celého Judska, z Jeruzaléma i z tyrského a sidónského pobřeží.
Ježíš se zahleděl na své učedníky a řekl:
"Blahoslavení, vy chudí, neboť vaše je Boží království.
Blahoslavení, kdo nyní hladovíte, neboť budete nasyceni.
Blahoslavení, kdo nyní pláčete, neboť se budete smát.
Blahoslavení jste, když vás budou lidé nenávidět, když vás vyloučí ze svého středu, potupí a vaše jméno vyškrtnou jako prokleté kvůli Synu člověka. Radujte se v ten den a jásejte, máte totiž v nebi velkou odměnu; vždyť stejně se chovali jejich předkové k prorokům.
Ale běda vám, boháči, neboť už máte své potěšení.
Běda vám, kdo jste nyní nasycení, neboť budete hladovět. Běda vám, kdo se nyní smějete, neboť budete naříkat a plakat.
Běda, když vás budou všichni lidé chválit; vždyť stejně se chovali jejich předkové k falešným prorokům!"

MODLITBA PO PŘIJÍMÁNÍ
Bože, tys nám připravil pokrm, který je příslibem nebeské radosti a pravým zdrojem života; dej, ať po něm nikdy nepřestáváme toužit. Skrze Krista, našeho Pána.
K ZAMYŠLENÍ
Tam kde člověku už vůbec nic nechybí, kde je příliš spokojen sám se sebou, kde nemá neustálou potřebu jít dál, ale především kde nepostrádá Boží blízkost a jeho pomoc, je duchovní smrt. Naopak tam, kde člověk neustále cítí potřebu opřít se o Nejvyššího, kde bolestně zakouší svou vlastní nedostatečnost a touží po naplnění, je neustálá plodnost a Boží obdarování.

TEXTY K ROZJÍMÁNÍ NA TENTO TÝDEN
PONDĚLÍ  15. 2.
Jak 1,1-11
Mk 8,11-13
Komentář:
Jak 1,1-11
Vytrvalost ve zkouškách (víry) vede k dokonalosti. Děkuj za situace, v kterých ti Hospodin pomohl vytrvat, a pros za lidi kolem sebe, kteří nějakou zkouškou procházejí...

ÚTERÝ  16. 2.
Jak 1,12-18
Mk 8,14-21
Komentář:
Jak 1,12-18
Děkuj dnes za "každý dobrý úděl, každý dokonalý dar ... od Otce světel," za život daný skrze Krista - Slovo pravdy.
STŘEDA  17. 2. Popeleční středa
Jl 2,12-18; 2 Kor 5,20 - 6,2
Mt 6,1-6.16-18
Komentář:
2 Kor 5,20 - 6,2
Nepřijímej (neztrácej) Boží milost nadarmo! Bůh ti přece chce pomoci, chce tě vyslyšet. A to platí i dnes, v této začínající postní době. Snaž se vnímat Boží milost (jeho přítomnost) v dnešním dni, nech se jí vést, nech se vysvobozovat, jdi v její síle...

ČTVRTEK  18. 2.
Dt 30,15-20
Lk 9,22-25
Komentář:
Lk 9,22-25
Jak moc jsem ochoten ve svém životě ztrácet? Jak moc jsem ochotna se zapřít?

PÁTEK  19. 2.
Iz 58,1-9a
Mt 9,14-15
Komentář:
Mt 9,14-15
Nastaly dny, kdy se máme postit. A půst neznamená jen nejíst dnes maso - ale "rozvázat nespravedlivá pouta, uvolnit uzly jha, utiskované propustit na svobodu, zlomit každé jařmo" (viz první čtení). Co mi to říká pro můj život?

SOBOTA  20. 2.
Iz 58,9b-14
Lk 5,27-32
Komentář:
Lk 5,27-32
Ježíš přišel uzdravit mne - nemocného, Ježíš přišel povolat k obrácení mě - hříšnou. A stejně tak i nemocné a hříšné, kteří jsou kolem mne a nad které se nemám vyvyšovat.

***
KOMENTÁŘE k nedělním biblickým textům:
- "Stůl slova" od Aleše Opatrného: https://pastorace.cz/stul-slova
- Od různých autorů (převážně od A. Scarana): https://pastorace.cz/kazani
- Téma týdne - kratičké zamyšlení na každý týden na základě citátu z nedělních liturgických textů: https://www.vira.cz/tema_tydne/
LITURGICKÝ KALENDÁŘ: Dynamický liturgický kalendář od roku 1901 do 2099 naleznete zde: https://pastorace.cz/kalendar

- www.vira.cz -

Zpět