11. neděle v mezidobí - cyklus B

20.06.2009 13:15

 V Novém zákoně narážíme jako na první stavební kámen jen zvolna budovaného liturgického roku na slavení prvního dne židovského týdne, naší neděle. Je to den zmrtvýchvstání Páně, jak shodně vypovídají všichni evangelisté. Je zároveň dnem, kdy se Pán přednostně zjevuje svým učedníkům, obdarovává je přislíbeným darem svatého Ducha a v jeho moci je vysílá jako posly a služebníky spásy (Adolf, A.: Liturgický rok, Praha: Vyšehrad, 2003, 1997, str. 43). My jsme si naopak zvykli chápat neděli jako součást víkendu (tedy doslova konce týdne, který uplynul a je za námi). Boží slovo, které dnes slyšíme a které je zaséváno do našich srdcí, chléb, který lámeme a přijímáme, jsou naopak zdrojem života pro naši budoucnost, jsou setkáním na počátku, mají se stát naším programem. V síle Ducha svatého jsme zmrtvýchvstalým Pánem posíláni zvěstovat radostnou přítomnost, vypravovat o našem setkání s Kristem všem, kteří žijí v minulosti a ohlížejí se zpět.


KOMENTÁŘE k nedělním biblickým textům:
- "Stůl slova" od Aleše Opatrného: https://pastorace.cz/stul-slova
- Od různých autorů (převážně od A. Scarana): https://pastorace.cz/kazani
- Téma týdne - kratičké zamyšlení na každý týden na základě citátu z nedělních liturgických textů: https://www.vira.cz/tema_tydne/
LITURGICKÝ KALENDÁŘ: Dynamický liturgický kalendář od roku 1901 do 2099 naleznete zde: https://pastorace.cz/kalendar

VSTUPNÍ ANTIFONA
Slyš, Hospodine, můj hlas, jak volám, tys má pomoc, nezavrhuj mě, neopouštěj mě, Bože, můj spasiteli!
VSTUPNÍ MODLITBA
Bože, sílo všech, kdo v tebe doufají, bez tebe lidská slabost nic nezmůže; vyslyš naše prosby a nepřestávej nám pomáhat svou milostí, abychom plnili tvá přikázání a vždycky smýšleli i jednali podle tvé vůle. Prosíme o to skrze tvého Syna ...

1. ČTENÍ
Babylonské zajetí bylo pro Izrael dobou těžké zkoušky, ale také dobou velkých útěch. Proroci v obrazech ukazují Hospodinovu svrchovanost. Pro ni není překážkou ani moc a síla babylonských vládců. Protože je Izrael Hospodinem vyvolen, má před sebou budoucnost. Navrátí se do své země a tam se opět rozroste.
Ez 17,22-24
Tak praví Pán, Hospodin: "Já vezmu z vrcholku vysokého cedru slabou větévku, ulomím ji z jeho nejvyšších výhonků a zasadím ji sám na vysoko vyčnívající hoře.
Na vysoké Izraelově hoře ji zasadím, vyžene větve, vyraší výhonky, ponese plody, stane se nádherným cedrem. Pod ním budou hnízdit ptáci všeho druhu, budou hnízdit ve stínu jeho ratolestí.
Poznají pak všechny polní stromy, že já jsem Hospodin: ponižuji strom vysoký, povyšuji strom nízký, dávám uschnout stromu zelenému, vypučet stromu suchému. Já, Hospodin, jsem to řekl a učinil."

ŽALM 92
Odpověď:   Dobré je chválit Hospodina.
Dobré je chválit Hospodina, - opěvovat tvé jméno, Svrchovaný! - Zrána hlásat tvé milosrdenství - a za noci tvou věrnost.
Spravedlivý pokvete jak palma, - poroste jak cedr na Libanonu. - Kdo jsou zasazeni v domě Hospodinově, - pokvetou v nádvořích našeho Boha.
Ještě ve stáří budou přinášet užitek, - zůstanou šťavnatí a svěží, - aby hlásali, jak spravedlivý je Hospodin, - má skála, v němž není nepravosti.

2. ČTENÍ
Apoštol Pavel povzbuzoval opakovaně křesťany, aby toužili po plném setkání s Bohem, které následuje za hranicí smrti, a současně aby brali vážně pozemský život, i když to ještě není definitivní podoba života. Jejich odvaha a vytrvalost má stát na důvěře v Kristovu věrnost. Ta se týká pozemského života i toho, co následuje za hranicí smrti.
2 Kor 5,6-10
(Bratři a sestry!) Jsme ustavičně plni důvěry. Víme, že dokud jsme doma v tomto těle, jsme jako vyhnanci v cizině, daleko od Pána. To proto, že v nynějším stavu v Boha jen věříme, ale dosud ho nevidíme. Jsme však plni důvěry a chtěli bychom raději opustit domov tělesný a odebrat se do domova k Pánu.
A proto stůj co stůj usilujeme o to, abychom se mu líbili, ať už v domově těla zůstáváme, nebo se z něho odebíráme. My všichni se přece musíme objevit před Kristovým soudem, aby každý dostal odplatu za to, co za života udělal dobrého nebo špatného.

Zpěv před evangeliem
Aleluja. Semeno je Boží slovo, rozsévač je Kristus. Každý, kdo ho nalezne, vytrvá navěky. Aleluja.
EVANGELIUM
Boží království je skutečnost, která stojí v centru Ježíšova hlásání. Ačkoliv toto království vstupuje do pozemských skutečností, nelze ho zcela ztotožnit s ničím, s čím má člověk zkušenost. Proto je jeho růst znázorňován podobenstvími, vzatými z tehdejšího běžného života. S růstem zemědělských plodin měli Ježíšovi posluchači každodenní zkušenost. Obraz velké plodiny, která roste z nepatrného semínka, jim proto mohl dobře přiblížit vitalitu a velikost Božího království, které mělo mezi nimi zakořenit a růst.
Mk 4,26-34
Ježíš řekl zástupu: "Boží království je podobné člověku, který zaseje do země semeno; ať spí, nebo je vzhůru, ve dne i v noci, semeno klíčí a roste, on ani neví jak. Země sama od sebe přináší plody: napřed stéblo, potom klas, pak zralé zrno v klasu. Když pak se ukáže zralý plod, hned člověk vezme srp, protože nastaly žně."
Řekl také: "K čemu přirovnáme Boží království nebo jakým podobenstvím ho znázorníme? Je jako hořčičné zrnko: Když se zasévá do země, je menší než všechna semena na zemi, ale když je zaseto, vzejde a přerůstá všechny jiné zahradní rostliny; vyžene tak velké větve, že ptáci mohou hnízdit v jeho stínu."
Mnoha takovými podobenstvími jim hlásal Boží slovo, jak to mohli pochopit. Bez podobenství k nim nemluvil. Když však byl se svými učedníky sám, všechno vysvětloval.

MODLITBA PO PŘIJÍMÁNÍ
Pozvals nás, Bože, k hostině, která je obrazem jednoty všech, kdo byli ve křtu spojeni s Kristem; dej, ať působením této svátosti roste a upevňuje se jednota církve. Skrze Krista, našeho Pána.
K ZAMYŠLENÍ
Království Boží, o kterém dnes slyšíme z Ježíšových úst, je především darem Božím a projevem jeho milosti. Je cestou Boha k člověku. Boží království, to je nezištná Boží iniciativa vzhledem k nám. Samozřejmě, že je velmi důležité také všechno to, co jako křesťané děláme, a to, o co se snažíme. Od samotného Boha jsme přece dostali za úkol dotvářet jeho dílo a svět a proměňovat je láskou. Nečinnost by v tomto případě přispívala zlu. Naše aktivity však nejsou a zdaleka neznamenají všechno! Bůh je provází svým požehnáním a milostí, dává jim růst i úspěch. Všechno to činí, ať my spíme nebo jsme vzhůru ... Vědomí Boží blízkosti je proto pro nás nadějí a posilou důvěry právě tam, kde naše lidské snažení selhává, zdá se slabé nebo je neúspěšné. Bůh sám ocení jeho plody a doplní naši nedostatečnost.

TEXTY K ROZJÍMÁNÍ NA TENTO TÝDEN
PONDĚLÍ  15. 6.
2 Kor 6,1-10
Mt 5,38-42
Komentář:
Mt 5,38-42
Dokážu na zlo odpovídat dobrem? Postavit se mu, překonat je dobrem? Kde ve svém životě se o to mám pokoušet?

ÚTERÝ  16. 6.
2 Kor 8,1-9
Mt 5,43-48
Komentář:
Mt 5,43-48
Dokážu milovat a nic za to nečekat? Napodobovat tak Boží dokonalost? - I v tom máme být Božím obrazem, ke kterému jsme byli stvořeni.

STŘEDA  17. 6.
2 Kor 9,6-11
Mt 6,1-6.16-18
Komentář:
Mt 6,1-6.16-18
Co je pro mne důležitější - být pravdivý před Bohem, či vypadat dobře před lidmi? Kde v mém životě se mé jednání přiklání spíše k té druhé variantě?

ČTVRTEK  18. 6.
2 Kor 11,1-11
Mt 6,7-15
Komentář:
Mt 6,7-15
Projdi si v modlitbě znovu Matoušovo zachycení modlitby Otčenáš a u jedné ze sedmi jeho proseb - pro tebe aktuální - se zastav. Jak ji dnes můžeš uskutečnit ve svém životě?

PÁTEK  pátek 19. 6. slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova
Oz 11,1.3-4.8c-9; Ef 3,8-12.14-19
Jan 19,31-37
Komentář:
Ef 3,8-12.14-19
Pavel poklekající k modlitbě za Efezské je pozváním k přímluvné modlitbě za tobě blízké křesťany, "aby Kristus vírou přebýval v jejich srdci, ... aby zakořeněni a upevněni v lásce byli schopni ... poznat Kristovu lásku přesahující všechno poznání".

SOBOTA  sobota 20. 6. památka Neposkvrněného Srdce Panny Marie
Iz 61,9-11
Lk 2,41-51
Komentář:
Iz 61,9-11
Pokračuj v Izaiášově chvalozpěvu, doplň jeho chválu svými chválami a díky, vždyť i ty patříš k rodu, "jemuž Hospodin žehná".

***
KOMENTÁŘE k nedělním biblickým textům:
- "Stůl slova" od Aleše Opatrného: https://pastorace.cz/stul-slova
- Od různých autorů (převážně od A. Scarana): https://pastorace.cz/kazani
- Téma týdne - kratičké zamyšlení na každý týden na základě citátu z nedělních liturgických textů: https://www.vira.cz/tema_tydne/
LITURGICKÝ KALENDÁŘ: Dynamický liturgický kalendář od roku 1901 do 2099 naleznete zde: https://pastorace.cz/kalendar

- www.vira.cz -
 

Zpět